Return to site

Baiazid de pe zid*

*zidul de FB (ză Wall...)

Mai ales pe FB se manifestă plenar "influenceri" care nu cred în forța argumentelor nici pe sfert cât cred în argumentul forței.

Mediul online e un catalizator pentru talibanizarea interacțiunilor publice: se aruncă obuze peste gard, se declară ritualic adevărul propriei păreri, fără angajarea în vreo formă de dialog structurat, rezonabil.

Chiar mă întreb dacă un astfel de dialog e posibil ”pe net”. Tind să cred că mai degrabă nu...

Amenințările micilor sultani posesori de cont de FB sunt ultimative: "dau block, unfriend fără să clipesc tuturor celor care..."

Toate transpirațiile mă trec atunci când sunt confruntat fie şi ipotetic cu iminența unei execuții seci à la Facebook. Adică să fiu exclus din lista de mii de prieteni a cuiva important. Nu dorm bine din cauza asta, pentru că— nu-i așa?— e trist să fii epurat din lista "de prieteni" a cuiva pentru delicte de opinie, cum ar fi refuzul de a ceda maniei apocaliptice de a vedea totul alb şi negru, sau, mai grav, delicte de lipsă de opinie (dacă cumva n-ai o părere înseamnă că nu-ți pasă sau eşti un ignorant periculos pentru soțietate).

Dacă îți permiți nuanțe, dacă nu ești suficient de ultraş, sau poate eşti prea ultraş (niciodată nu poți fi sigur), dacă nu demonizezi tabăra celor răi şi nu ai reverența necesară în fața potențialelor figuri mesianice, eşti patibular: oricând poți zbura din listă (cum spuneam, mă ia cu spaimă).

Fiecare e un fel de Stalin în spațiul lui public/privat. Pe de-o parte mă amuză ultimatumurile şi epatarea agresiv-autosuficientă a celor care ne anunță periodic că fac curățenia de sezon, dar dacă e să mă gândesc de două ori, nu e deloc sănătoasă practica "consolidării" listei de contacte prin epurări menite să accentueze efectul de ecou şi corul de aplauze ori de câte ori reuşim să părem spirituali prin agresivitate.

Pe de altă parte, într-un mediu în care criteriul suprem de validare este vizibilitatea, agresivitatea e o ispită poate prea mare pentru noi, ființe iubitoare de semnificație, recunoaștere şi iluzia controlului.

Disclaimer: "I AM THE KING OF MY LITTLE FB- SAND-CASTLE, THEREFORE I TREAT YOU SUBJECTS ACCORDING TO MY CHANGING MOODS :)"

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly