Return to site

E fain la Cluj. Ar putea fi mult mai fain.

(pozele sunt doar câteva exemple de dezvoltare urbană à la Cluj)

Având opțiunile actuale, dacă ieri ar fi fost alegeri locale, la Cluj aș fi votat fără să clipesc anti PNL.

Motivul? PDL/PNL au furat aici mai abitir ca toți restul la un loc, iar apoi vin să se laude ce fain e la Cluj. Dacă e fain, nu e din cauza lor, iar ce e nașpa, e mai ales din cauza lor. Nici în visele lor cele mai îndrăznețe nu cred că s-au apropiat PSD și Funar de furăciunile PDL+PNL la nivel local. Ei au călărit orașul în perioade mult mai prospere și au avut de unde se înfrupta cu nesimțire.

Clujul e cum e în pofida lor. Fac pe hipsterii și eco friendly, desființează sute de locuri de parcare din centru, fără să ofere soluții alternative, doar pentru că arhitectul care face PUGul se mai dă cu bicicleta, în condițiile în care aveam cam 7 mașini la un loc de parcare în acest oraș. Ba mai și invocă cu nesimțire exemplul Vienei, a cărei administrație locală descurajează traficul rutier, uitând că noi avem infrastructura de Cluj (transport in comun ca-n România și piste de biciclete tot ca-n Romania). Faceți transport intermodal, piste de biciclete să poți străbate orașul fără să te pui în pericol, nu o bandă vopsită roșu pe asfalt, cu lățime de juma de metru pe care să se circule în ambele sensuri(şi care ocupă peste 50% din lățimea trotuarului), și apoi mai vorbim. Că n-om fi fraieri să alegem să stăm în trafic dacă există alternative decente. La cum e acum, oricum stai în trafic, doar că ai de ales: stau în mașina mea, sau stau în troleu/autobuz.

În timp ce se dau eco friendly, aprobă construcția de blocuri turn în buricul târgului, pe artera principală care traversează de la vest la est orașul, fără să știm cum vor intra și ieși oamenii ăia cu mașinile dinspre și înspre locuințe (complexu' cela' frumos de pe terenul unde s-a demolat fabrica de bere Ursus).

Aproape de Iulius, într-o zonă deja aglomerată, răsar turnuri cu 16 etaje, în zone în care nu există nimic de înălțimea asta, iar dezvoltatorul (neapărat în relații bune cu potentații locali) sapă până crapă pereții caselor învecinate, iar in timpul înfingerii panourilor metalice de consolidare a malului vibrează contoarele de gaz din stradă, candelabrele și caloriferele caselor din zonă săptămâni la rând, ca la cutremur. Știu, pentru că am simțit. Dacă faci reclamație la primărie, îți răspund că metoda e conformă procedurilor pentru zone rezidențiale, deci asta e, te adaptezi la program zilnic de vibrații și zici mersi că nu se lucrează decât până după masa. 

Dacă în fața casei ai un "spațiu verde" aiurea, care, pentru că ori de câte ori s-a spart strada (nu tocmai rar) au parcat fix acolo utilaje grele contractate de primărie pentru intervenții, a devenit maro și ceri voie să pui pe cheltuiala ta niște dale fagure (cu spațiu care să permită cresterea ierbii, dar să nu se afunde dacă cineva parchează pe rondou). Ghici răspuns: nu ai voie, că e spațiu public, ba mai mult, vine poliția locală și te amendează pe tine pentru că ai parcat în fața casei tale pe spațiul "verde"/maro (și cică ai distrus proprietatea publică/bineînțeles, pentru drum a fost cedat și din terenul pe care e casa), după care vin și plantează niște spini acolo, între cele 2 porți de acces. Aproximativ foarte fain, ce să zic...

Dacă vă spun toate astea, poate ziceți că sunt hater, cârcotaș.

Da, e fain la Cluj, dar ar putea fi mult mai fain.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly