Return to site

literatură/leapșa cărților

“only literature lasts, while history requires constant revision.” Charles Hill

Circula parcă anul trecut pe FB leapșa cu 10 cărți de referință pentru fiecare (ziceai 10 titluri și apoi dădeai mai departe provocarea). Am primit și eu provocarea să fac o listă cu 10 cărți importante pentru mine. Reiau mai jos postul respectiv.

10 e un număr arbitrar, iar o listă de 10 titluri e greu de facut, pt că aș tot șterge, doar ca sa fac loc unor titluri considerate mai de seamă. Consider ultimii ani toți anii de când citesc conștient, cu plăcere și curiozitate: de la cărțile de aventura ale copilăriei (autori, selectiv, lacunar: Jules Verne, Constantin Chiriță / Cireșarii, Karl May, Mark Twain, Hector Malot, Defoe, etc.) până la marea literatură română și universală din vremea liceului (pt mine nu pot lipsi rușii Tolstoi, Dostoievsky, Gogol). La astea se adaugă cărțile de istorie, filosofie, economie, științe politice și alte "humanities" cu care inevitabil, dar cu plăcere, m-am intersectat în anii petrecuți într-o formă sau alta pe băncile universității (din zona asta nu o sa enumăr).

Să nu lungim povestea: de departe, prima "carte", cu un loc special este Biblia. 

În cele din urmă voi enumera nu cărți, ci autori(e și poezie), o listă de-a valma(nu e un top) cu cei ce îmi vin în minte ușor la ora asta (era trecut de două dimineața):

1. Tolstoi. Pentru tot, de la descrieri, la dialoguri si aforisme

2. Dostoievski. Pentru triumful rasumpărării și zbaterea interioară a caracterelor sale

3. C. S. Lewis. Pentru bucurie, speranță, onestitate intelectuală + bogăția și frumusețea literaturii de ficțiune.

4. Saint-Exupery. Citește prima dată Micul Print, apoi Citadela,...vei înțelege.

5. Nikos Kazantzakis. Pentru pasiunea caracterelor sale, pentru stilul monumental, dar neostentativ. Mulți dintre cei ce nu știu cine e Kazantzakis au auzit însă de Zorba, grecul. E poate, datorită filmului personajul de carte care e cel mai faimos în raport cu autorul cărții.

6. Lucian Blaga. Pentru că deși a fost "mut ca o lebădă" a scris atât de frumos. Începeți cu poezia lui, apoi restul.

7. J. R. Tolkien. Pentru că "e greu, dar binele poate învinge" și pt că a creat tărâmuri de basm cu istorie, geografie, limbi și mituri proprii. Pentru că nu încadrează simplu: "a fost odată ca niciodată”.

8. Mark Twain. Pentru Tom și Huck, pentru că am văzut fluviul Missisippi aievea, cu mult înainte să îl văd în realitate.

9. Marin Preda. Mai ales pentru Ilie Moromete.

10. Mihai Eminescu. Pentru măiestria de a absorbi cititorul/interpretul în a fi partaș actului poetic—nu îmi plac Scrisorile în mod deosebit.

11. Francis Schaeffer. Pentru refuzul demisiei rațiunii și imbrățișarea rezonabilă a credinței creștine.

12. Giovanni Sartori. Pentru stilul chirurgical de a despica firul în 4. 

13. Nassim N. Taleb. Pentru aroganța de a spune răspicat că împăratul e gol.

14. Thomas Sedlacek. Pentru bunul simț de a aduce în discuție problema binelui și răului într-un domeniu care consideră tabu judecățile de valoare (titlul: "The economics of good and evil")

15. Caragiale ( pt că ne-am prins cu toți, de fapt, cum stă treaba pe la noi; din păcate, e actual, se pare că a fost mereu, chiar înainte de publicare :))
16. Kafka ( pt că îți dai seama că poți să citești fără să fii convins că înțelegi)

17. Lucian Boia. Pentru o necesară contrapondere la abordarea mitizată care ni s-a predat în școală privind istoria noastră ca popor și ca țară.

18. Neagu Djuvara (tot cam așa)

 ... Ar mai încăpea

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly