Return to site

Patrulele creștine și apa deshidratată

"Creștiniști”
Că de creștini nu poate fi vorba. 

Nu știu cum altfel să le spun celor care asociază crucea, simbolul iubirii manifestate prin sacrificiul suprem de dragul unei omeniri prăbușite în păcat, cu ura lor viscerală față de oameni, fie ei fundamentaliști islamști. O astfel de asociere este o bătaie de joc la adresa crucii. Mai ales că ”patrulările” au afectat în primul rând musulmani pașnici. Îmi imaginez că demersul a servit excelent intereselor de radicalizare a comunităților musulmane promovate de cei care vor înlocuirea orânduirii politice civile cu sharia. Prin astfel de manifestări se dă apă la moară retoricii islamiste care etichetează creștinii drept “cruciați”. Nu că ar trebui să fim controlați de teama de a nu ofensa, sau de ceea ce vor spune niște scelerați gata să folosească orice mijloace pentru a răspândi prin teroare o ideologie politică teocratică totalitară, dar a folosi același gen de retorică nu ajută cu nimic, ci doar contribuie la escaladarea urii, iar ura nu face parte din valorile Împărăției lui Dumnezeu.

De fapt, e chiar pe dos: ura și teama se află în antiteză totală cu valorile Împărăției lui Dumnezeu. În această împărăție dragostea agape este etica supremă, de aceea orice instigare la ură care se folosește de simboluri creștine nu e decât o bătaie de joc la adresa creștinismului. O perspectivă creștină asupra lumii și vieții este cel mai bun antidot împotriva extremismului politic de orice fel, întrucât  pe de o parte nu ne lasă să fim indiferenți și ignoranți cu privire la politică—înțeleasă ca administrarea conviețuirii pașnice a unor comunități și indivizi cu interese divergente—iar pe de alta temperează aspirațiile noastre cu privire la orice formă de salvaționism politic.

O "patrulă creștină" e ca "apa deshidratată", indiferent de ce spun cei care inițiază astfel de demersuri. Se pare că Europa, și implicit România nu suferă de prea mult islamism, ci de prea puțin creștinism. Iar creștinismul nu se manifestă prin patrulare, sau prin forme sinistre de instigare la ură sau tentative de preluare a controlului (știu, se numește "menținerea ordinii și a siguranței”—mă simt deja mult mai în siguranță acum, dar mintea mea tot "control" procesează). 

Indiferent că sunt cei de la Britain First sau țepeșii noștri din "patrula lui Vlad Țepeș”, astfel de oameni nu pot fi asimilați creștinismului.

Ar trebui inventat un cuvânt nou pentru această categorie. Așa cum există islamiști, se pare că există și creștiniști. Nu știu cum altfel să le zic, pentru că e evident că unii care patrulează cu crucea prin cartiere  în care majoritatea populației e de religie musulmană sau alții care aruncă porci și plantează cruci pe un teren pentru a preveni construirea unei moschei nu sunt creștini, oricât s-ar strădui să fure această etichetă.

P.S. Dacă condamn actele ”creștiniștilor” de la noi și din alte părți, nu înseamnă că de exemplu sunt de acord cu cedarea de către guvernul român al unui teren pentru construirea unei moschei în centrul capitalei sau că sunt de acord cu ”patrulele sharia”. Uitați-vă la ce am scris, nu la ce n-am scris.
Precizez că de fapt creștinii din UK sunt absolut dezgustați de ceea ce fac cei de la Britain First, care aduc grave prejudicii de imagine creștinismului, asociind crucea cu ura, emulând astfel modelul extremismului islamist.
Redau mai jos cuvintele unei persoane pe care o apreciez mult, ca să vedeți cum se raportează oamenii rezonabili la derapajele BF:
”Please.... if you see a video from Britain First about their so-called Christian Patrol, please know that Britain's Christians are deeply distressed. BF are full of hate.
For them to connect their hatred to the cross is deeply offensive.” (Julia, from UK)
Mai jos găsiți un articol în The Huffington Post care relatează că toate denominațiile creștine se dezic de demersurile Britain First:
Disclaimer: sursele imaginilor din antetul postării sunt Tensions stoked as Britain First hold 'Christian patrol' in front of Muslims in Luton pentru imaginile cu patrula Britain First și stipesurse.ro pentru cea cu ”Patrula lui Vlad Țepeș”
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly