Return to site

Politică cu răspundere limitată

Momentan sunt pe "cynical mode" în privința alegerilor şi în privința așteptărilor legate de politică. În societatea românească, în care toți se pricep la fotbal şi la politică, e nevoie să ni se reamintească mereu că politica are un rol limitat, că nu poate rezolva în mod complet și satisfăcător problemele traiului în comun şi că probabil ar trebui să nu ne mai dorim atâta ca statul să facă şi să dreagă, să reglementeze şi să ultra-reglementeze.

Ca cetățean, vreau o relație necesară, dar limitată cu politica.

O democrație reprezentativă sănătoasă tocmai asta ne-ar putea oferi: o relație limitată cu politica.

Am alege niște oameni reprezentativi care să facă pentru noi şi în locul nostru ce-i de făcut, astfel încât să ne putem vedea de viață într-un mod cât mai neobstrucționat şi minim invaziv/invadat politic.

Dacă cetățenii ar alege cu adevărat reprezentanți, nu impostori pe care să-i înjure la liber următorul mandat, "civil servants", nu conducători, oameni responsabili, nu populişti care tind să evite procedurile reprezentării, făcând în mod selectiv şi preferențial apel la "popor" și la mecanismele democrației directe, ne-am descurca mult mai bine şi n-am mai vorbi atâta despre politică.

Toți ne pricepem, toți dăm vina pe "sistem", uitând că sistemul e suma mentalităților cetățenilor. Poate e prea mult spus, dar, cu maximă indulgență, sistemul e cel puțin tolerat și revalidat de către majoritatea cetățenilor care-l înjură.

Dacă-mi permiteți (...şi dacă nu): prea multă democrație dăunează grav sănătății. 

În materie de democrație avem ceea ce merităm, iar dacă-mi spuneți că merităm mai mult, înseamnă că universul e nedrept, există o conspirație cosmică împotriva românilor, mai ales în privința calității democrației românești, că suntem discriminați, că iar ne-au furat arbitrii, că nimeni nu ne iubeşte, deşi suntem printre cei mai frumoși, deștepți și devreme acasă dintre pământeni.
 

Vreau să fiu realist, fără să fiu cinic, deci cred că putem mai bine, dacă asta ne dorim.

Mă aștept ca răspunsurile la problemele noastre să fie undeva pe continuumul dintre "Miorița" şi manualele de istorie în care îi snopeam pe turci în razboaie, după care le plăteam tribut. Mai spre mijloc, nu spre extreme.

Nu suntem "tumna dejaba" (cum zicea bunica), da' nici nu suntem noi "miezu" (cum zice un prieten, se ştie el).

Pe axa asta putem fi orice altceva. Dacă vrem.

P. S.

Glosar pentru cei care nu și-au trăit copilăria prin Ardeal, la sat:

*nu suntem "tumna dejaba" = nu suntem fără nici un rost, fără nici o valoare

** miezu'=buricul pământului

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly