Return to site

Trump-ton vs Clin-trump

2 radically flawed characters, one nation under God

Dacă folosim cuvântul "caracter" în sensul de personaj de roman sau film, candidații finaliști la prezidențialele din SUA sunt două caractere radical diferite. Trump pare pe față genul arogant, abuziv, mulțumit de sine, în vreme ce Clinton ambalează totul mai sofisticat, mai elegant. Ceea ce nu înseamnă că ea nu poate fi la fel sau chiar mai rău, dar în comparație cu "bădăranul", Hillary pare un personaj frecventabil, ca aparență publică.

Putregaiul din spate, şi se pare că ambii au destul, nu îl ştie nimeni cu adevărat în afară de cercul lor intim şi Cel de Sus, dar e lesne de intuit, întrucât "mireasmna" pe care o răspândesc ambii candidați e toxică. Nu îi putem compara "în spatele uşilor închise", dar ce răzbate afară nu e de bine. Putem doar specula şi emite păreri. Am auzit ce spune Donald în spatele uşilor închise. E jalnic cum se disculpă spunând că ceea ce a spus "in the locker room" nu e reprezentativ pentru el. Tocmai ce spui când crezi că nu te aude nimeni e cel mai reprezentativ. Şi Hillary îți dă fiori cu remarca sinistră la adresa lui Assange/WikiLeaks: “Can’t we just drone this guy?”

Fiind mult mai nesofisticat şi lipsit de diplomație, nepărând capabil sau nici măcar interesat de a salva aparențele, Trump se arată total inadecvat posturii de preşedinte.

Judecând după caracterul/moralitatea celor doi candidați, ambii sunt opțiuni teribile, iar democrația reprezentativă nu e doar un joc de strategie, în care alegi mereu răul mai mic. De ce s-ar simți cineva dator să aleagă între "grab'em by the pussy" şi "drone this guy"?

Dincolo de o anumită limită, dacă nu găsești pe cineva cât de cât reprezentativ pentru tine ca cetățean, nu alegi. Atât de "simplu".

Mă simt uşurat că nu am drept de vot în SUA, deşi era cât pe-aci ;)

(poveste veche, de 2004/2005)


Respect opțiunile politice ale tuturor, dar pot spune cum văd lucrurile de la distanță, fără a disprețui vreuna din opțiuni:

Nu-mi place nici unul dintre candidați, și chiar dacă Hillary pare mai coruptă, Trump mi se pare riscant, pentru că pare instabil și imprevizibil.

Între doi mincinoşi, unul care minte bine şi unul care minte prost, dacă ar fi obligatoriu, probabil aş alege "calitatea".

Oricum nu e cazul în dreptul meu acum, dar, ca idee, dintre 2 catastrofe, dacă votul nu e obligatoriu —și nu e—de data asta poate că eu nu aș vota.

E democrație r e p r e z e n t a t i v ă, nu un joc de strategie.

P.S.
Oameni care nici măcar nu au drept de vot în alegerile în cauză se  duelează cu vehemență pe tema care "e mai ok" dintre Clinton şi Trump. Mai sunt şi unii care îi idolatrizează/demonizează, însă mulți îl dau "ok" pe unul  doar prin comparație cu celălalt, deci nu e o alegere confortabilă. E ca şi cum ai zice: "e mult mai ok să mori în accident rutier decât într-unul feroviar. Măcar mori în maşina ta."
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly